Meslek Komiteleri Haberleri 9. Meslek Komitesinden Açıklama
  • 17.08.2020

9. Meslek Komitesinden Açıklama

Düzce TSO Sigortacılık, Finans, Emlakçılık Meslek Komitesi Başkanı Metin Koç ve Düzce TSO Meclis Üyesi, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi Selim Koçak 17 Ağustos depreminin 21. Yıl dönümü ile ilgili açıklama yaptılar.

Düzce TSO Sigortacılık, Finans, Emlakçılık Meslek Komitesi Başkanı Metin Koç; “17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden tam 21 yıl geçti. Düzce de 270 ölü 2800 yaralı, genel toplamda 17.840 ölü ve 44.000 yaralı kayıplarımız olmuştu. Maddi kayıplar ise şehrimizi ve ülkemizi yıllarca geriye atmıştır. Ölen vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. İnsanın en önemli özelliği unutma ve yeni oluşan şartlara uyum sağlama yeteneğidir. Depremin acıları ve yaraları ile ömür boyu yaşanmayacağı açıktır bununla birlikte verdiği zarar ve kayıpları en aza indirmek gerekir. Genel olarak ülkemizde tehlike geçtikten ve bir şekilde normale dönüldüğünde sanki bir daha böyle bir felaket olmayacakmış gibi hareket ediliyor. Bunda hem vatandaşların hem de otoritenin kaderci ve umursamaz bize bir şey olmaz anlayışı maalesef etkili oluyor. Afet sonrası can kaybı , yaralanma sonrası uzuv kaybı ve engelli yaşamak zorunda kalmalarına, maddi anlamda gayrimenkul zengini kişilerin sadece üzerindeki giysiler ile kaldığına şahit olduk. Bu yaşananlar ve sonrasında şehrin yeniden yapılanma sürecinde ciddi sosyo- ekonomik ve psikolojik travmalar yaşanmıştır. Böylesi afetlerin başımıza geldiğinde hatırlanmasının önüne geçmek için otoriteye ,vatandaşlara ve biz sigortacılara önemli görevler düşüyor. Her an olacağı düşüncesi ile hazırlıklı olmalı, afet öncesi ve anında ve de sonrasında yapılacaklar planlanmalı ve devamlı güncel tutulmalıdır. Müfredata afet ve sigortanın önemi ilk ve orta öğrenimden itibaren konmalıdır. Hem teorik hem de pratik olarak uygulamaları ile işlenmelidir. Ayrıca biz sigortacıların mesleğimizi ticari faaliyet olarak icra etmek dışında bilgilendirme ve bilinçlendirme kapsamında yürütmeliyiz. Düzce TSO da bu dönem 9. Meslek komitemiz görev süresi boyunca bu faaliyetleri yürütmeyi ilke edinmiştir. Her platformda sigortanın yaşam konfor düzeyimizin korunmasındaki önemini vurgulamalıyız. Sigortanın bir zorunlu masraf kalemi gibi değil maddi olarak iş ve sahip olduğumuz kıymetlerin devamındaki vazgeçilmez rolü iyi anlatılmalıdır. Yukarıda bahsettiğim gibi maalesef can kayıpları geri gelemiyor bununla birlikte kalanlar İçin hayat devam ediyor. Hayatımızın eldeki kıymetlerimiz ile birlikte kesintisiz devam edebilmesi için sigorta en önemli unsurdur. İnşallah bir daha böyle afetleri yaşamayız. Sadece yıldönümlerinde değil “unutma, unutturma” misyonu ile hareket etmeliyiz. Burada en önemli görevin biz sigorta acentelerine düştüğüne inanıyorum. Bu duygular ile ölen vatandaşlarımızı rahmet ile bir kez daha anıyorum. Tüm insanlığa afetsiz bolluk bereket, sağlık diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Düzce TSO Meclis Üyesi, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi Selim Koçak ;” 17 Ağustos 1999 Marmara depremi, 21 yıl önce yaşadığımız en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Binlerce insan hayatını kaybetmiş, on binlerce insanımız yaralanmış evini ve iş yerini kaybetmiştir. Ülkemiz, Dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Her gün farklı bir yerde irili, ufaklı depremler olmaktadır ve olmaya devam edecektir. Burada önemli olan, depremle birlikte yaşamayı öğrenmek, yaşadığımız acılardan ders almak ve her an hazırlıklı olmaktır. Öncelikle can kayıplarımızı azaltmak için, evlerimizi, iş yerlerimizi ve tüm yapılarımızı depreme dayanıklı yapmalıyız. Daha sonrasında tüm varlıklarımızı başta Doğal Afet Sigortası (DASK) olmak üzere, yangın, yıldırım, infilak, toprak kayması, sel, su baskını ve hırsızlık gibi risklere karşı sigorta yaptırmalıyız. Böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı, deprem sigortalarını yaptırmaya, diğer sigortalar hakkında bilgi almaya ve başka ne tür sigorta ihtiyaçları olduğunu tespit etmek için sigorta acentelerine davet ediyoruz.” dedi.