Kadın Girişimciler Kurulu Haberleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
  • 8.03.2021

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Dolayısıyla bir açıklama metni yayımladı. Küçük açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kimdir?

TOBB tarafından, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek, girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu kurulmuştur.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odasının koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak; 81 ilde 7000 üyesi ile ülkemizin en geniş girişimci kadın ağıdır. Ülke genelindeki politikalarını yanı sıra yerelde de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak geçtiğimiz yıllarda Türkiye’deki iyi örnekleri inceledik bazı araştırmalar ve raporlamalar yaptık. Türkiye’de Eskişehir, Edirne, Çanakkale gibi kentlerimizde kadın kooperatifçiliği konusunda hayli mesafe kat edilmiş, kadınlarımız beraber çalışma kültürü ile hem kendilerine hem de kente önemli değerler kazandırdıklarını gördük. Düzce’de de son dönemde bu konuda girişimler olmaya başlamıştır. Düzce de şuan faaliyete geçmiş 4 kooperatif var. Bunlar; Güneşin Kadınları Kooperatifi, Nilüfer Kadın Kooperatifi, Düzce Tarım Doğal Ürünler Kooperatifidir. TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulumuzun büyük destekleriyle Olimpik Anneler Kooperatifimiz hayata geçmiştir. Yapılanma süreci devam eden kooperatifimizin bugün resmi açılışını da inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz. Düzce de 2021 yılının ikinci çeyreğinde 2 tane daha kooperatif kurulacak. Milli Ekonomi modellerinde kooperatifçilik kültürü çok büyük öneme sahiptir.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ne yapar?

Girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak farkındalığının arttırılması için çalışır. Rol model buluşmaları girişimcilere yenilikler ve iş yaşamı ile ilgili konular hakkında bilgi vermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunur. Girişimcilerin bilgi ve deneyimlerini birbirleri ile paylaşmalarını sağlayarak, varsa sorunlarına çözüm bulmaya çalışır. Girişimcileri iş kurma ve işlerini başarılı bir şekilde sürdürme sırasında da destekler. Türk ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörlerde girişimde bulunulmasına yardımcı olacak tedbirleri belirler ve bu sektörlere girişimcileri yönlendirir ve teşvik eder. Girişimcileri global ölçekte de cesaretlendirmek için ihracata teşvik eder.

Pandemi süreci nedeniyle son 1 yıldan beri yönetimsel çalışmalarını ağırlıklı olarak dijital ortamda yürüten TOBB Kadın Girişimciler Kurulu bu durumdan nasıl etkilendi?

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yayımladığı bir araştırma, virüs salgınının kadınlar üzerinde büyük bir baskıya neden olduğunu ve cinsiyet eşitliğindeki 25 yıllık ilerlemeyi tehlikeye soktuğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, pandeminin kadınları daha fazla ve daha olumsuz etkilediği maalesef bir gerçek. Salgın döneminde evden çalışmanın ve ev içinde geçirilen zamanın artmasıyla, kadınlar ve kız çocuklarının üzerindeki bakım yükümlülükleri ve ev işlerine harcanan zaman arttı. Kadınlar ve kız çocukları aynı zamanda artan oranda aile içi şiddetle mücadele etmek zorunda kaldı. Pandemi dönemi sonrasında kadınların işgücüne dönmesinde azalma bekleniyor, buna fırsat vermemeliyiz.

2021 yılında devam edecek olan projelerimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında yapılan protokol gereği Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın proje okulu olan Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Sektörle Buluşuyoruz” temalı tanıtım toplantısında sanayiciler ve öğrencileri bir araya getirmiştik ve bunun devamlılığını sağlayacağız. Düzce Ticaret ve Sanayi Odasının Proje Okulu ile kariyer günleri toplantılarını bir an önce gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

81 İl Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı  (TEPAV) işbirliğinde hazırlanan “81 ilde Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi” lansmanın da duyduğumuz veriler bizi derinden sarstı ve 81 ilde Cinsiyet Eşitliği Karnesini nasıl düzeltebiliriz diye projeler geliştirmemizi sağladı.

81 il kurulunun yaptığı çalışmaları takip edebilmek adına illerde uygulanacak projeleri rapor ile aynı başlıklar altında topladık. Bunlar; Cinsiyet Eşitliği Farkındalık ve Eğitim Projeleri ve  Üretim – Girişimcilik ve İş Dünyasında Kadın Projeleri,  Üretim – Girişimcilik ve İş Dünyasında Kadın Projeleri, Eylem Planıdır.

Cinsiyet Eşitliği Farkındalık ve Eğitim Projeleri hakkında, İlde kamu kurum ve kuruluşlarından bir temsilci atanarak “Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” kurulmasdır. Burada hedefimiz; Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak, katılımcılarda eşitlikçi tutum değişikliği oluşmasına katkıda bulunmak, kadınların her düzeyde eğitimlerini desteklemek, toplumda kadına karşı saygınlığı artırmak, kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanması için çalışmalar yapılması. Yüksek öğrenim mezunu olan kadınların %50’si işgücüne katılıyor. Daha alt eğitim gruplarında işgücüne katılım oranı düşüyor. Kadınların yüksek öğrenime devam etmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak cinsiyet eşitliği kavramını anlatan “Ülkemizde Cinsiyet Eşitliği” başlıklı eğitim düzenlenmesi.  İş dünyasında kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak ve kadınların çalışma ortamlarını iyileştirerek iş yaşamında daha etkin rol alabilmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktır.

 

Tüik’in Kasım 2020 verilerine göre, Türkiye’de ve Dünya’da Kadının Durumu;

İşgücüne katılan yani aktif çalışan ve iş arayan kadınların oranı % 30,6 (Kasım 2020)

İşgücüne katılanlardan istihdam edilen kadınların oranı ise % 26 (Kasım 2020)

Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği 2020 raporuna göre Türkiye, 153 ülke arasında 130’uncu sırada yer almaktadır.

OECD’nin araştırmasına göre kadın erkek ücret eşitsizliğinde de Türkiye ilk sıralardadır.