Haberler KOSGEB Öğrenci Buluşması Gerçekleşti
  • 17.06.2022

KOSGEB Öğrenci Buluşması Gerçekleşti

Düzce Ticaret ve Sanayi Odasının proje okulu olan Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri KOSGEB öğrenci buluşması etkinliğinde bir araya geldi.

Yoğun katımla gerçekleştirilen KOSGEB öğrenci buluşması etkinliğine; Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Yönetim ve Meclis Üyeleri, KOSGEB İl Müdürü Necdet Yaşar Şahin, Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katılım sağladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin; Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  TOBB tarafından bize emanet edilen güzide bir okulumuz. TOBB tarafından yürütülen bir proje kapsamında, her Odaya bir okul verildi. Düzce’de biz de sizin okulunuzu seçtik. Oda Yönetimi olarak, okulunuzun gelişmesi, daha çok tercih edilir hale gelmesi, mezun olunca da daha kolay iş bulabilmeniz için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Okulunuzu seçmemiz de tesadüf değil. Çünkü bizim en öncelikli hedefimiz kadınlarımızın iş dünyasında layık olduğu yere gelmesidir. Erkeklerin çalışmasına alışık olduğumuz iş kollarında kadınlarımız kalifiye hale gelip rahatça çalışabilir. Türkiye’nin dünya standartlarında bir üretim kalitesi yakalaması için kadınlarımızın mutlaka kalifiye hale getirilmesi gerekiyor. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz birkaç yıl hayatımızda bir COVİD-19 gerçeği vardı. Bu süreç bize çok şey öğretti. Bu süreci yaşarken internet gibi bir kavramın olmadığını bir düşünün. Bunu düşünmek bile istemeyiz değil mi ? Bu süreçte dünya internete taşındı ve muazzam bir dijitalleşme oldu. Dijitalleşmenin baş döndürücü gelişmesi mesleklerin de hızla gelişmesine neden oldu.  Çünkü pandemi süreci 10 yıl sonrası için planlanan gelişim düzeyini bugüne getirdi. Çok yakın zamanda birçok mesleğin tarihe karıştığını göreceksiniz. Bir yandan da hiç adını duymadığımız yeni mesleklerin ortaya çıktığına şahit olacaksınız. Örneğin, 2030 yılı sonrası revizeye uğrayacak mesleklerden biri kasiyerlik olacak. Çünkü insanlar satın aldıkları malları kendileri barkodlarını okutup, ödemesini yapacaklar Otonom araçların artması taksi şoförlüğünü bitirecek. Seyahat acenteleri yok olacak. Robotların devreye girmesi ile özellikle gıda sektöründe ahçılara gerek olmayacak. Teknolojinin hızla gelişmesi banka memurlarının da sayısını minimum seviyelere indirecek.  Teknolojinin hızla gelişmesi banka memurlarının da sayısını minimum seviyelere indirecek. Aynı durum tekstil işçileri için de geçerli olacak.  Santral operatörlüğü ve telefon tesisatçılığına ihtiyaç olmayacak. Haber spikerliği bitecek, haberleri insansı robotlar sunacak. Sayaç okuyuculuğu ve benzeri işler yok olacak. Ancak birçok yeni meslekler ile karşılaşacağız. 2030 yılına kadar yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi derin teknolojilerin etkisi ve robotik çözümlerin devreye girmesi ile birlikte 85 milyon meslek devredilmiş olacak ve 97 milyon yeni meslek ortaya çıkacak.  Hepinizin bir yerde çalışması gerekmiyor. Pekala girişimci olup çok başarılı işler yapabilirsiniz. İçinizde gerçekten girişimci ruhlu kişiler olabilir. Bu arkadaşların girişimci olmak yerine bir yerde çalışması da hiç uygun değil. O yüzden girişimci mi olacaksınız, ya da bir yerde maaşlı olarak mı çalışacaksınız bir karar vermeniz lazım. Şu anda Türkiye’de 1 milyon 500 bin civarında girişimci var, bu girişimcilerin çalıştırdığı kişi sayısı 15 milyon. Yani her yeni girişim 10 kişilik bir istihdam demek. Ülkemizde işsizliğin ortadan kalkması için her yıl 100 bin girişimci çıkarmamız gerekiyor. Birazdan KOSGEB İl Müdürümüz Necdet Bey anlatacak, şu anda KOSGEB tarafından girişimcilik ile ilgili ciddi teşvikler veriliyor. KOSGEB girişimcinin en fazla yanında olduğu kurum. Şunu da ifade edeyim, KOSGEB desteklerinde kadın girişimcilere daha fazla teşvik var. Bu pozitif ayrımcılığı biz de destekliyoruz. Biraz önce bahsettiğim girişimci mi olacaksınız, yoksa bir yerde maaşlı olarak mı çalışacaksınız sorusunun cevabı için bugünkü sunum sizin için belirleyici olabilir. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. “ ifadelerini kullandı.

KOSGEB İl Müdürü Necdet Yaşar Şahin, kadın ve genç girişimcilere hibe destekleri ve teşvikler ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Öğrencilerin girişimcilik yeteneklerini keşfetmeleri ve bunu uygulayabilmeleri adına her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek, devletin sürdürülebilir kalkınması için genç nüfusun önemine dikkat çekti.

Programın sonunda, meslek lisesi öğrencilerinin, ileride kuracakları işletmeler ile ilgili KOSGEB'ten faydalanabilecekleri teşvik ve hibe destekler ile ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.  Akıllarında yer alan projelerinin KOSGEB ile hayata geçirebileceklerini öğrenen gençler geleceğe daha umutla baktıklarını ifade ettiler.