Haberler Tuncay Şahin Dünya Gazetesi’ne Konuk Oldu
  • 1.06.2021

Tuncay Şahin Dünya Gazetesi’ne Konuk Oldu

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Dünya Gazetesi tarafından çevrim içi olarak düzenlenen Başkanlar Konuşuyor isimli programın bu haftaki konuğu oldu.

Dünya Gazetesi Yazarları, Hasan Güldağ, Vahaf Munyar, Handan Ceylan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin’e Düzce bölgesi hakkında merak ettikleri soruları yönelttiler.

Tuncay Şahin’e yöneltilen sorular ve Şahin’in cevapları;

Size göre Düzce’nin en temel dinamikleri nelerdir?

“ Düzce, özellikle teşvik kanunlarının da devreye girmesiyle birlikte yeniden yapılanmaya girmiş, 2000’li yılların son bölümü itibariyle göç alan bir il konumuna gelmiştir. İlimiz, uzun yıllar masif parke ve mobilya ham maddeleri konusunda bölgenin en büyük tedarikçisi olarak yer aldı. Yaşanan depremler ve gelişen dünya trendleri dolayısıyla ilimiz de birçok yer gibi karma sanayi sistemine yöneldi. Yakın geçmişte Valiliğimiz, Üniversitemiz ve Belediyemiz ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz projelerimiz ile Tıbbi Aromatik Bitki yetiştiriciliği, Organik Tarım, Arıcılık gibi alanlarda yeniliklere yöneldik. Nitelikli Sanayi’nin yanı sıra ilimizin Turizm potansiyelini ortaya çıkarmak üzere girişimlerimiz devam ediyor. İlimizin Sanayi, Tarım ve Turizm’de ön plana çıkması için tüm kamusal dinamiklerle birlikte hareket ediyoruz. ”

Düzce’nin geleceği için neler hedefliyorsunuz?

“ Tarım, Turizm ve Sanayi alanlarında ülke genelinde söz sahibi olan, branşlaşmış tarım faaliyetleri ile üreticilerine ve alıcılarına nitelikli ve katma değeri yüksek tarım ürünleri oluşturmak, keşfedilmemiş doğal turizm cennetlerini yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sokmak, bu alanların insanların kullanımına sokabilmek için alt ve üst yapı çalışmalarını ivedilikle yapmak, nitelikli sanayi kuruluşlarını ilimize çekerek katma değeri yüksek üretim ile ülke ekonomisine katkı sağlamak olarak sıralayabiliriz. “

Düzce’nin önünü açmak için atılması gereken adımlar nedir? Size göre neler yapılmalı?

“ Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarının sadece proje dokümanlarında değil ilimizde olduğu gibi fiili olarak da olması gerekir. Son dönemde Düzce’de yakaladığımız sinerji ile Üniversitemizi sahaya, sanayiye indirdik. Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza atarak 113 sanayicimize ücretsiz akademik danışman tahsis ettik. Akademisyenlerimiz burada hem saha tecrübesi ediniyor hem de danışmanlıklarını üstlendikleri firmalarımıza teorik katkıda bulunuyor. “

“ Turizm alanında altyapı eksikliklerimiz bulunuyor. Sayın Valimiz ile birlikte bu konuda önemli adımlar atmış olsak da ilimizin hemen her alanında bulunan ve büyük potansiyeli olan turizm alanlarına acilen alt yapı çalışmaları yapılmalı, gelen konuklarımızın yerinde ve sağlıklı ağırlanabilmesi amacıyla da hem turistik tesisler hem de diğer üst yapı çalışmaları acilen yapılmalıdır. “

“ Bu konuların haricinde il olarak hayli dinamik çalışmaktayız. Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Rektörümüz ve diğer kamusal dinamiklerimizle birlikte sürekli koordineli şekilde ilimize kademe atlatmaya gayret ediyoruz. “

10 yıl sonra nasıl bir Düzce hayal ediyorsunuz?

“ Düzce’nin ülke genelinde Tarım-Turizm ve Sanayi kenti olarak anılmasını, temiz sanayi, güçlü tarım ve yıl boyu turizm olanakları ile tercih edilen iller arasında olmayı hedefliyoruz. Gerek Düzce Belediyemiz, gerek Düzce Valiliğimiz ve gerekse Düzce Üniversitemiz ile bu konulardaki teorik çalışmalarımızı, planlama ve analiz çalışmalarımızı tamamladık. 2021 yılını ilimizde Turizm yılı olarak ilan ettik. Her hafta ilimizin tüm kademeleriyle ortak toplantılar düzenleyerek planlamalarımızın ilerleme durumlarını da yakından takip ediyoruz. “

“ Sanayi alanında ise özellikle son dönemde seçici davranıyoruz. Temiz üretimi olan, katma değeri yüksek, istihdam oranı yüksek, uzun yıllar hem il hem de ülke ekonomisine katkılar verecek yerli ve yabancı firmalarımızı tercih ediyoruz. “

Yeşil dönüşüme ne kadar hazırsınız?

“ Düzce’de faaliyette olan firmalarımız zaten İSKİ yasaları gereğince sürekli ve dikkatli bir şekilde denetimlere tabi tutulmakta, temiz üretim konusunda sıkça teşvik edilmektedir. Son dönemlerde çıkan yasa ve yönetmelikler ilimizin ağır sanayi kuruluşları da dahil olmak üzere tüm kesimlerde harfiyen uygulanmaktadır. Bu durumun sürekliliği ve yeni firmalarımızın da konuya duyarlılığını arttırmak için oda ve kamu kesimi olarak teşvik ve bilinçlendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. “

Dijitalleşmede kentiniz nerede?

“ Düzce Ticaret ve Sanayi Odası olarak Üniversitemiz ile birlikte Teknoparkımızın bünyesinde Bilim ve Teknoloji Komisyonu oluşturduk. Bilim insanları ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonumuzun uhdesinde gençlerimizin projelerini melek yatırımcılar ile buluşturduk, buluşturmaya da devam ediyoruz. Ayrıca MARKA desteği ile Dijital Dönüşüm Ofisimizi kurduk. Hem akademisyenlerimize hem de paydaş firmalarımıza dijital dönüşüm yolculuklarında destek veriyoruz. Yine TOBB’un Vodafone ile yapmış olduğu Dijital Dönüşüm seferberliği projesine de azami düzeyde destek vererek KOBİ’lerimizin dönüşümüne katkılar veriyoruz. “

Düzce’de KOBİ’ler dijitalleşti diyebilir miyiz?

“Pandemi süreci tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de derinden hissedildi ve ekonomik anlayışların tümü değişti. Normal dönemde yerinde çalışma, sıcak satış, yüz yüze ticaret seçenekleri tercih edilirken pandemi süreci ile birlikte üyelerimiz hızla sürece adapte oldu. Uzaktan ve esnek çalışma modelleri, e ticaret alanında bizim de üyelerimize verdiğimiz yoğun eğitim programları ile hızlı adaptasyon ve yine uluslar arası ticaret platformları ile yapmış olduğumuz iş birlikleri ile de e ihracat metotlarına hızla uyum sağladılar. Dünyanın ilerlediği bu noktada ilimiz zaten yüksek olan ticaret hacmini, elektronik dünyanın da katkıları ile daha da güçlendirmiş oldu. “

Programın son bölümünde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şahin, tüm Dünya Gazetecilerini Düzce’ye davet ederek yerinde inceleme ve tespit çalışmaları yapmaları konusunda davetlerini yineledi.